Fritid, kultur och föreningsliv

Senast uppdaterad: 7/11-2022

Fritid kallas den tid då du är ledig från arbete, skola och hushållsarbete. Du väljer själv vad du vill göra på din fritid.

Vanliga fritidsintressen i Sverige är exempelvis olika sorters idrott, dans och teater, att spela musik, att spela tv-och dataspel och läsa böcker. Många föreningar och kommuner har olika sorters inriktningar och fritidsaktiviteter du kan delta i. Några exempel på olika sorters föreningar är idrotts- och kulturföreningar, studieförbund och trossamfund.

Alla människor har rätt att delta i kulturlivet. Det finns många olika former av kultur. Gemensamt för all kultur är att den ska bidra till en individs utveckling. Det betyder att kulturen får människor att växa och utvecklas. Sverige har liksom många andra länder mycket kultur att erbjuda i form av till exempel natur, historia och mat.

Exempel på fritidsaktiviteter och kulturliv
 • Natur och friluftsliv

  Friluftsliv är när du rör dig utomhus i naturen för att må bra och uppleva saker utan att det finns krav på tävling.

  Så fort du går utanför dörren är du i naturen. Du har himlen ovanför dig, solen lyser i dina ögon och du kan andas frisk luft. Allt detta behöver vi människor för att må bra. Om du dessutom rör på dig utomhus mår du ännu bättre. Du blir starkare, maten smakar godare och du sover bättre. Att vara ute i naturen kan motverka vissa sjukdomar och göra att du mår bättre. Att röra på sig utomhus kallas för friluftsliv.

  I Sverige finns det många föreningar som hjälper dig att hitta aktiviteter som du gillar. Genom dessa föreningar får du lära dig mer om naturen, allemansrätten och olika saker man kan göra i naturen. Med hjälp av olika föreningar blir det lättare att sen själv eller tillsammans med andra gå ut i naturen.

  Allemansrätten

  Sverige har en mycket vacker natur med olika naturtyper. Det finns flera nationalparker som du kan besöka. I Sverige råder allemansrätten och det betyder att alla människor har rätt att röra sig fritt i naturen. Du får till exempel promenera och plocka bär och svamp. Det är samtidigt din skyldighet att visa respekt för natur och djurliv när du vistas i naturen.

  Svenskt Friluftsliv har gjort filmer om allemansrätten. Filmerna är på svenska med undertexter på svenska, arabiska och engelska.

  Ska du plocka svamp? 

  Det finns många giftiga svampar i Sverige. Några av dessa kan ha liknande utseende som svampar du kan äta i andra länder. Om du är ovan vid att plocka svamp i Sverige är det bra att börja plocka några få sorter. Lär dig några sorters svamp som du lätt känner igen, så att du kan vara säker på att du plockat rätt svamp. 

 • Litteratur

  Runt om i landet finns det stadsbibliotek. Här kan du låna film och böcker utan kostnad. Vissa bibliotek tar lite betalt om du vill låna till exempel Dvd:er. För att kunna låna på biblioteket behöver du ett lånekort. Det kan du få om du visar din legitimation i receptionen.

  Du kan också välja att sitta på biblioteket för att läsa bok eller tidning. De flesta bibliotek erbjuder även tillgång till dator och internet. Om du vill skriva ut ett dokument eller kopiera måste du betala per sida.

  Ibland erbjuder biblioteket aktiviteter i form av språkcaféer, föreläsningar och författarbesök.

 • Film

  Det finns många biografer runt om i Sverige. Det går att boka biljett antingen på internet via biografens hemsida eller så kan du gå till biografen och köpa en biljett. Det finns ofta mindre biografer som visar utländska filmer. Om du har en DVD-spelare kan du hyra film på speciella videobutiker. Du visar då din legitimation och betalar en summa för att få ha filmen hemma i en eller flera dagar. Om du inte lämnar tillbaka filmen i tid måste du betala en straffavgift.

 • Sport

  Om du är intresserad av att motionera eller träna finns många möjligheter. Du kan till exempel vara i offentliga parker, simhallar och ishallar. Det finns också sporthallar där du till exempel kan spela tennis eller göra andra aktiviteter.

  Om du vill träna på ett träningscenter måste du betala en avgift. Ofta betalar du månadsvis. Du kan också köpa ett engångskort om du vill prova på någon aktivitet. De flesta träningscenter erbjuder både styrketräning (gym) och gruppträning. Gruppträning kan vara till exempel gympa, dans eller yoga.

 • Konst

  Det finns både museum och konsthallar som visar konst i olika former. Det kan vara allt från målningar, skulpturer eller grafisk design. Ibland måste du betala en inträdesavgift och ibland är det gratis.

 • Musik

  Sverige har ett rikt musikliv med till exempel konserter, körsång och opera. Vissa barer erbjuder livemusik en del kvällar. Du kan även sjunga och spela musik på gatan. För att få spela musik på offentlig plats finns speciella regler. Reglerna kan se olika ut i olika kommuner.

 • Religion

  Det finns många kyrkor och andra religiösa lokaler som står öppna runt om i landet. I kyrkan kan du tända ljus och finna tid för ro och eftertanke. Det finns i vissa städer även moskéer och synagogor.

 • Historia

  Sveriges historia går att ta del av på flera av landets museer. Flera av dessa museer tar ut en inträdesavgift.

  Det finns också fornlämningar som är spår efter människor längre bak i tiden.

 • Vetenskap

  I Sverige pågår det forskning inom en rad olika områden. Alla människor har rätt att ta del av vetenskapliga framsteg. Det vetenskapliga arbetet skyddas genom upphovsrätten.

 • Mat och dryck

  Det finns många restauranger och caféer att välja mellan. Det är vanligt att "fika" och det betyder att du träffar vänner eller arbetskamrater för att prata, umgås, dricka te eller kaffe och kanske äta en kaka eller bulle.

  Det finns även barer och pubar som har olika åldersgräns. För att köpa och dricka alkoholhaltiga drycker på pubar, barer och restauranger måste du ha fyllt 18 år.

Om du har fått uppehållstillstånd men bor kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden kan du delta i aktiviteter för asylsökande.