Så hittar du boende

Senast uppdaterad: 3/5-2023

Det finns många olika sätt att hitta någon stans att bo. Här finns information om hur du kan göra.

Svenska Utbildningsradion (UR) har tagit fram en film med tips till dig som letar efter bostad. Filmen finns bara på svenska.

Bostadsbolag och bostadsförmedlingar

I alla Sveriges kommuner finns det lokala bostadsbolag. Många kommuner har bostadsförmedlingar. Anmäl dig som bostadssökande hos olika bostadsbolag och bostadsförmedlingar. De brukar ha en webbplats på internet där du kan göra din anmälan.

Många bostadsbolag och bostadsförmedlingar har något som kallas för bostadskö. Dina chanser att få en lägenhet ökar ju längre tid du stått i en bostadskö. Reglerna kan variera för olika bostadsbolag.

Att söka boende aktivt

Även om du är anmäld hos bostadsbolag och bostadsförmedlingar är det bra att söka aktivt efter lägenheter. På internet finns det flera företag som visar annonser för lediga lägenheter som kan hyras både i första hand och i andra hand. Där kan du också hitta personer som söker inneboende och annonser om hus som kan hyras. Det är även bra att leta i dagstidningar efter annonser om lediga lägenheter och rum.

Det finns många mindre bostadsbolag som du inte kan anmäla dig till men som har webbsidor med lediga lägenheter du kan söka. Det är alltid bra att visa ditt intresse direkt till de mindre bostadsbolagen.

Om du söker lägenhet i ett visst hus kan du även titta i trappuppgången efter vem som är hyresvärd. Hyresvärdarna måste informera i trapphuset om vem som förvaltar huset och lämna kontaktuppgifter om var de kan nås.

Ett annat sätt att hitta lägenhet kan vara att sätta upp lappar i affärer, bibliotek, trappuppgångar eller på andra ställen där det finns anslagstavlor.

Bostadsrätt och hus

Om du är intresserad av att köpa en bostadsrätt eller ett hus kan du vända dig till lokala fastighetsmäklare. Det finns också många företag och tjänster på internet med annonser om bostadsrätter, hus och tomter till salu över hela Sverige. Det finns även annonser i dagstidningar.

På kommunernas webbplatser finns det oftast information om vilka hus och tomter som är till salu.