Trivselregler

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Det är du som tillsammans med dina grannar skapar gemenskap och trivsel där ni bor. I ett flerfamiljshus finns det trivselregler de boende ska förhålla sig till för att alla ska trivas.

Olika hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar kan ha olika regler. Här hittar du några vanligt förekommande regler.

I ett flerfamiljshus bor du nära dina grannar. Det innebär att du måste kunna visa hänsyn och ha tålamod med andras sätt att leva. Boendeformen ställer krav på alla som bor där att inte störa varandra och att man följer de trivsel- och ordningsregler som finns upprättade.

På kvällar och nätter måste man anpassa sin ljudnivå och visa extra hänsyn mot sina grannar. Man kan exempelvis tänka på att inte ha för hög ljudvolym på sin TV eller stereo, inte borra eller spika i väggen och undvika att använda hushållsmaskiner sena kvällar och nätter.

Av brandsäkerhetsskäl och för att underlätta städning ska du inte placera föremål i trapphus, korridorer eller i källare.

Att grilla på balkongen är oftast inte tillåtet. Det kan vara tillåtet att grilla på gården, men tänk på att röken från grillen kan störa dina grannar.

Rökning är förbjudet i alla gemensamma utrymmen som trapphus, korridor, källare och tvättstuga. Rökning på balkongen kan vara tillåten. Tänk då på att visa hänsyn mot dina grannar och kasta inte ut fimpar från balkongen.

Tvättstugan är ett gemensamt utrymme som alla boende samsas om. Därför är det viktigt att tvättstugan städas efter användning. I de flesta flerfamiljshus måste man ha en tvättid för att få tvätta. Den bokas via ett bokningssystem.

Du ansvarar för att ditt husdjur inte stör dina grannar eller förorenar lekplatser, rabatter, gräsmattor och andra utrymmen omkring huset.

Om du vill montera en antenn eller parabol kan du behöva ett godkännande från din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Trivselreglerna kan skilja sig mellan olika boenden. Kolla upp vad som gäller där du bor.